Gyógynövények az Őrségben

A „gyantásországnak” is nevezett Őrségben sokféle növénytársulással találkozhatunk, többek között elegyes- vagy elegyetlen erdei fenyvesekkel, nyíres-csarabos fenyérekkel, gyertyános tölgyesekkel, bükkösökkel, száraz kaszálórétekkel, lápokkal, láprétekkel és különböző vízparti társulásokkal.

A sokféle növénytársulásnak köszönhetően e táj rendkívül gazdag gyógynövényekben, melyek gyűjtése és használata mindig hozzá tartozott az itt élő emberek mindennapi életéhez. Itt éppúgy találhatunk olyan gyógynövényeket, amelyek a természetes állomány veszélyeztetése nélkül gyűjthetők – kivéve a természetvédelmi területeken élőket (pl. erdei fenyő, csarab, réti legyezőfű, réti füzény, ezerjófű), és olyanokat, amelyek az országban szinte csak itt találhatók meg (pl. kereklevelű harmatfű), és emiatt szigorú védelemre szorulnak. Ezek mellett számos gyógy- és fűszernövényt kiskertben termesztenek az emberek, hogy azokkal mindennapi ételeiket ízesítsék és változatosabbá tegyék.

Az Őrség két, kiemelkedően fontos élelmiszer- és (gyógy)növénye a tök, illetve a hajdina (vagy pohánka), melyek termesztésével, feldolgozásával és használatával részletesebben a fesztiválok alkalmával ismerkedünk meg. Emellett érdemes említést kell tenni még a kék héjú, illatos kormin szőlőről, melyből kitűnő lekvárt és pálinkát készítenek, valamint a térségben található alma-és körte tájfajtákról is.

 

A következő összeállítás az Őrségben gyakrabban előforduló és termeszthető gyógy-, fűszer-, és ehető (vad)növényekről ad vázlatos áttekintést. A növényismertetések mellett található betűkombinációk magyarázata:  gyógynövény - GYN, fűszernövény - FN, ehető (vad)növény - EN.

 

Megjegyzés: a növényképeket Babulka Péter készítette.

 

 

 

Vadon élő gyógynövények

Termesztett gyógynövények

 

 

 

Gyógyhatású élelmiszernövények

 

Cucurbita pepo L. – Tök (Tökfélék családja – Cucurbitaceae) (GYN, EN)
Egyéves, lágyszárú, hosszú indát nevelő növény, melynek olajütésre napjainkban a héj nélküli változatát (Cucurbita pepo L. sups. pepo convar. pepo var. styriaca.Grebensc.) termesztik. Ez utóbbi az Őrség legfontosabb élelmiszer- és gyógynövénye. Serteszőrökkel sűrűn borított indás szára üreges, 3-5 m hosszú, felálló vagy futó. Levelei nagyok, ötkaréjúak, élénkzöld színűek. Tölcsérszerű virágaik egylakiak, egyivarúak, élénksárgák. Sárga vagy sárgászöld kabaktermése többnyire gömbölyű, benne néhány száz, lapított, tojásdad alakú mag található, melyet hártyaszerű héj borít. A magokat és a magolajat tartalmazó készítményeket prosztatagyulladás, prosztata túltengés és a prosztata jóindulatú daganatának kiegészítő kezelésére használják.
A tök magját és olaját sokféle étel készítésre használják.

Fagopyrum esculentum Moench – Pohánka (Keserűfűfélék családja – Polygonaceae) (GYN, EN)
Közép-Ázsiából származó, nagyon értékes, egyéves lágyszárú növény, melyet korábban az Őrségben is termesztettek és hajdina néven is ismernek. Magassága elérheti az 50 cm-t. Levelei szív alakúak, fehér vagy piros színű virágaik hosszú nyelű levélhónalji bugákba rendeződnek. A virágaik igen jó mézelők. Termése barnás, háromélű, bükkmakkra emlékeztető makkocska.
Virágos hajtását antioxidáns, gyulladáscsökkentő, érfalak rugalmasságát növelő hatásai miatt használják fel a gyógyászatban.
A pohánka köretként és levesekhez egyaránt használható. Ismert őrségi étel a pohánkával készült vargányagomba leves.