Gyógynövények az Őrségben

A „gyantásországnak” is nevezett Őrségben sokféle növénytársulással találkozhatunk, többek között elegyes- vagy elegyetlen erdei fenyvesekkel, nyíres-csarabos fenyérekkel, gyertyános tölgyesekkel, bükkösökkel, száraz kaszálórétekkel, lápokkal, láprétekkel és különböző vízparti társulásokkal.

A sokféle növénytársulásnak köszönhetően e táj rendkívül gazdag gyógynövényekben, melyek gyűjtése és használata mindig hozzá tartozott az itt élő emberek mindennapi életéhez. Itt éppúgy találhatunk olyan gyógynövényeket, amelyek a természetes állomány veszélyeztetése nélkül gyűjthetők – kivéve a természetvédelmi területeken élőket (pl. erdei fenyő, csarab, réti legyezőfű, réti füzény, ezerjófű), és olyanokat, amelyek az országban szinte csak itt találhatók meg (pl. kereklevelű harmatfű), és emiatt szigorú védelemre szorulnak. Ezek mellett számos gyógy- és fűszernövényt kiskertben termesztenek az emberek, hogy azokkal mindennapi ételeiket ízesítsék és változatosabbá tegyék.

Az Őrség két, kiemelkedően fontos élelmiszer- és (gyógy)növénye a tök, illetve a hajdina (vagy pohánka), melyek termesztésével, feldolgozásával és használatával részletesebben a fesztiválok alkalmával ismerkedünk meg. Emellett érdemes említést kell tenni még a kék héjú, illatos kormin szőlőről, melyből kitűnő lekvárt és pálinkát készítenek, valamint a térségben található alma-és körte tájfajtákról is.

 

A következő összeállítás az Őrségben gyakrabban előforduló és termeszthető gyógy-, fűszer-, és ehető (vad)növényekről ad vázlatos áttekintést. A növényismertetések mellett található betűkombinációk magyarázata:  gyógynövény - GYN, fűszernövény - FN, ehető (vad)növény - EN.

 

Megjegyzés: a növényképeket Babulka Péter készítette.

 

 

 

Gyógyhatású élelmiszernövények

Termesztett gyógynövények

Vadon élő gyógynövények