A tájak változatosságában, néprajzi- és egyéb kulturális értékekben gazdag Őrség falvaiban, községeiben, illetve városaiban csodálatos kirándulóhelyek, szebbnél-szebb szálláshelyek és kitűnő programok várják az ide látogatókat, akik bőséges információkkal ellátott tanösvényeket végigjárva ismerkedhetnek meg e táj gyógy- és ehető vadnövényeivel, illetve az Őrség ritka, védelemre szoruló növényeivel. Vásárokban és piacokon kóstolhatják meg az őrségi emberek kézműves termékeit, fesztiválokon találkozhatnak a legfontosabb őrségi növényekhez kapcsolódó hagyományokkal, és az őrségi emberek vendéglátó szeretetét élvezve feledhetetlen gasztronómia élményekben is részesülhetnek.

A fentiek miatt választotta helyszínül a Kárpát-medence gyógynövénykincsei című könyv szerzője az általa ötödik éve szervezett Gyógynövényismereti táborok helyszínéül az Őrséget, ezen belül is Szalafőt és a Múltidéző Vendégfogadót, melynek vezetője Az őrségi konyha kincsei című könyv szerzője, Gaál Zsuzsanna. Az öt napos táborban nemcsak felnőttek, hanem gyermekek is rész vettek, akik érdeklődtek a természet iránt, szívesen ismerkedtek (gyógy)növényekkel és a bennük lévő ösztönös kíváncsiságuk miatt szívesen meg is kóstolták azokat.

 

A tábor résztvevői a gyógy- és ehető vadnövényekkel való ismerkedés mellett lekvárkészítőt (Virág Nikoletta, Völgység) és olajütőt (Batha Pál, Szalafő) látogattak meg, ismerkedtek az őrségi konyha ízeivel (Gaál Zsuzsannának köszönhetően), meglátogatták a Lápok Házát (Szőce), fenyőlevelekből aromavizet állítottak elő, illetve szakszerű vezetés mellett néprajzi nevezetességeket és Árpád-kori templomokat néztek meg. A tábor szervezőjét a tábor ideje alatt más őrségi községből is megkeresték, így jövőre a nyári gyógynövény táboroknak ismét helyszíne lehet az Őrség.

Megjegyzés: a táborról készült képeket Babulka Péter, Kovács Sándor és Patonai Zsolt készítette.