Könyv a Kárpát-medence gyógynövénykincseiről


2015 júliusában jelent meg A Kárpát-medence gyógynövénykincseicímű könyv, melynek kiadója a Somogy-Táj Nonprofit Kft., bemutatójának pedig Szentgotthárd Polgármesteri Hivatala adott otthont. A kiadó együttműködő partnerei Szentgotthárd Város Önkormányzata és az Őrség Határok Nélkül Egyesület voltak.

A könyvben mintegy 250 gyógy-, fűszer- és ehető vadnövény kerül bemutatásra, ezek több, mint felénél színes ikonok és monografikus leírások segítik a gyógynövények minél jobb megismerését.

A színes képek száma meghaladja a 300-at. Az angol nyelvű tanulmányt is tartalmazó könyvhöz mellékelt, Androidos mobiltelefonokra és táblagépekre QR-kód segítségével letölthető Herbindex mobil gyógynövény alkalmazás olyan, terepen is jól használható adatbázist kínál az Olvasónak, amely 183 gyógynövényes adatlapot, közel 800 színes és „csippentéssel” kinagyítható növényfotót és grafikát, több mint 100 színes piktogramot és több ezer kereszthivatkozást tartalmaz. A mobil gyógynövény alkalmazásról a www.herbindex.hu honlapon található bővebb információ.

A könyvben ismertetett, a Kárpát-medencében honos és termeszthető gyógynövények többsége a változatos vegetációnak köszönhetően az Őrségben is megtalálható, így a könyvben foglaltak jó keresztmetszetet adnak az Őrségben előforduló és termesztett gyógynövények népi használatáról és modern alkalmazási lehetőségeiről. A mellékelt mobil alkalmazás pedig az erdőkben és réteken járó kirándulókat segítheti gyorsan és hatékonyan a gyógynövényekkel való ismerkedésben. (Megjegyzés: A könyvbemutatóról készült képet Pesti Attila készítette.)

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Kiadványok az Őrség gyógynövényeiről

 

Leporello és ismertető füzet

A Kárpát-medence gyógynövényeit bemutató könyv mellett két másik kiadvány is készült, egy leporello a pályázat keretében bemutatott munkák elvégzésére és egy olyan, színes fotókkal ellátott füzet, mely a Szentgotthárdon létesült gyógynövénykert növényeiről ad útmutatást.